Jak zapojit a umístit domácí termostat

Možná se vám na první pohled zdá termostat komplikovaný, zpravidla se  jedná o jednoduché zařízení se snímačem teploty a jedním kontaktem. V článku vám poradíme, jak domácí termostat zapojit a v čem se jednotlivé typy liší.

K čemu slouží a jak funguje

Termostat je v regulátor, který udržuje teplotu v místnosti přibližně na požadované hodnotě, kterou na něm nastavíte.

Může ovládat elektrický nebo plynový kotel, elektrické podlahové topení, tepelné čerpadlo nebo jiný zdroj tepla. Nejlevnější jsou mechanické – ty fungují na principu kontaktu z bimetalického proužku, který se vlivem tepla ohýbá a při určité nastavené teplotě sepne a propojí obvod. K nastavení požadované teploty slouží otočné kolečko nebo posuvný ovladač.

Složitější termostaty obsahují elektronické obvody, nastavují se tlačítky a jsou většinou vybaveny také displejem, který zobrazuje aktuální, případně požadovanou teplotu. Mohou být napájeny přímo z kotle (či jiného topného systému) nebo z baterií.

Umístění termostatu

Bez ohledu na to, o jaký typ se jedná, by měl být umístěn na místě s přirozeným prouděním vzduchu. Neumisťujte ho tedy do rohů ani k topným tělesům, oknům nebo pod klimatizaci. Měl by se nacházet ve výšce alespoň 150 cm a alespoň 25 cm od dveří, aby nebyl ovlivňován průvanem.

Berte v úvahu i další tepelné zdroje – pokud máte společný termostat pro více místností, neumisťujte ho např. do obývacího pokoje s krbem nebo do kuchyně. Nadměrné teplo v těchto místnostech by ho totiž mohlo ovlivnit a v ostatních částech domu by pak teplota byla příliš nízká. Dejte si pozor také na přímé sluneční světlo nebo tepelné zdroje v podobě chladničky, televizoru, počítače a jiných spotřebičů.

Termostat pro el. podlahové vytápění

Tento druh přímo ovládá elektrické topné kabely o výkonu do 2 300 – 3 680 W, resp. 10–16 A (v závislosti na modelu) uložené v podlaze. Pro podlahové vytápění s vyšším výkonem musíte svorky pro ovládání topného kabelu připojit ke kontaktům cívky externího stykače.

K termostatu pro el. podlahové vytápění musíte připojit externí teplotní čidlo a umístit ho ve flexibilní trubce do vytápěné podlahy. Pro co největší přesnost ho vložte mezi dva topné kabely tak, aby byl co nejblíže hornímu povrchu podlahy. Dodržte  alespoň 3 cm odstupu špičky snímače od topného kabelu. Snímač nevkládejte do trubky s kabely jiných el. obvodů, jinak by mohlo dojít k rušení termostatu.

Termostaty pro podlahové vytápění jsou napájeny přímo z 230V el. okruhu určeného pro podlahové vytápění. Mají obvykle přesně označené svorky – na jednu sadu svorek se připojuje 230 V napájení, na další topný kabel a na další pár uvedené externí teplotní čidlo.

Pokud termostat disponuje svorkou na ochranný (žlutozelený) vodič, nezapomeňte k ní připojit ochranný vodič napájecího kabelu.

Termostaty pro kotle, tepelná čerpadla apod.

Nejjednodušší termostaty pro kotle, tepelná čerpadla nebo jiné zdroje vytápění jsou zpravidla vybaveny jedním přepínacím kontaktem se třemi svorkami. Společná svorka označená jako C je při vypnutém stavu vytápění propojena s kontaktem NC (normally closed). Při sepnutí vytápění se propojí s kontaktem NO (normally open).

Může se jednat o termostat pasivní, který pouze přepne kontakt, nebo aktivní, který při sepnutí pošle do kotle 230V signál. Napájení těchto termostatů může být z baterií nebo z 230 V okruhu pro termostat.

K propojení těchto termostatů s kotlem nebo jiným zdrojem tepla se používají většinou běžné vodiče typu CYKY na 230 V okruhy.

Některé termostaty ale mohou s kotli komunikovat prostřednictvím speciálního datového spojení, pomocí něhož si mohou vyměňovat několik druhů informací. Pro připojení těchto termostatů ke kotli byste měli použít kabel specifikovaný výrobcem termostatu, resp. kotle. V mnoha případech může např. vyhovět stíněná strukturovaná kabeláž, používaná např. pro budování počítačové sítě, připojení IP kamer apod.

Inteligentní termostaty

Mohou být součástí systému tvz. inteligentní elektroinstalace. Ta má za úkol řídit automatizaci domácnosti. Termostaty a jiné prvky se v těchto instalacích připojují nejčastěji sběrnicovým systémem, v kterém kabeláž vede od centrální jednotky postupně přes jednotlivé prvky až k poslednímu.

Např. v případě systému My Home značky Legrand se k propojení využívá sběrnice BUS/SCS s krouceným dvoužilovým kabelem. Tento systém nabízí také čistě bezdrátové termostaty napájené bateriemi. Ty komunikují s centrální jednotkou pomocí bezdrátového protokolu Zigbee.

Samostatné termostaty, jako Smarther značky BTicino z portfolia skupiny Legrand, se připojují k topnému systému kabely, ale ovládat je můžete bezdrátově přes Wi-Fi a aplikaci ve smartphonu.

Společnou výhodou všech inteligentních termostatů je, že oproti jednodušším modelům disponují více funkcemi, jako je např. nastavení teploty v závislosti na venkovní teplotě nebo části dne, ovládání chlazení apod.

Shrnutí:

  • Termostat slouží ke spínání vytápění tak, aby byla udržena vámi požadovaná teplota v místnosti, resp. v domě nebo bytě.
  • Termostat nainstalujte na místo s přirozeným prouděním vzduchu, nezakrývejte ho nábytkem, nevyberte mu místo u zdrojů tepla či chladu.
  • Termostat pro el. podlahové vytápění může spínat vytápění do 2 300 – 3680 W (v závislosti na modelu), silnější vytápění musíte spínat přes stykač.
  • Jednoduché termostaty pro kotle obsahují pouze jeden přepínací kontakt.
  • Aktivní termostaty posílají do kotle napětí 230 V, některým kotlům v tomto případě musíte předřadit spínací obvod.
  • Některé kotle komunikují s termostaty datově, k jejich propojení musíte použít kabel specifikovaný výrobcem.
  • Inteligentní termostaty nabízejí řadu funkcí, mohou být součástí inteligentní elektroinstalace – do ní se zpravidla připojují systémem sběrnice.

Komentovat

Zadejte svůj komentář!
Zadejte své jméno zde

Nejčtenější články

Připojte se k proudu portálu Electrend

Pro odběratele našeho newsletteru pravidelně připravujeme soubor praktických rad, návodů a novinek ze světa domovních elektroinstalací, smart bydlení a bezpečnosti.