Když nechcete sekat, přicházejí lišty

Elektroinstalační lišty slouží jako místo pro uložení kabelu v případech, kdy nemůžete nebo nechcete vysekávat drážky do zdiva. Často je můžete vidět zejména v různých starých budovách firem nebo úřadů. Můžete je však použít i při rekonstrukci vašeho příbytku, někteří výrobci tomu přizpůsobili jejich design.

Není lišta jako lišta

Na první pohled se může zdát, že se elektroinstalační lišty liší pouze svým vzhledem. Rozdíl však může být i v konstrukčním a materiálovém provedení.

Při výběru lišt byste si měli všímat:

  • Mechanické odolnosti – lišty z příliš tenkého plastu jsou měkké, pod váhou kabelů se často kroutí. Bývají také křehké a náchylné k poškození.
  • Materiálu – lišty z nevhodných materiálů mohou vlivem UV záření časem zežloutnout, případně dokonce zkřehnout a při další manipulaci se zlomit. Ne všechny jsou tedy vhodné pro použití v exteriéruje dobré vyhnout se vystavení přímému slunečnímu svitu. V nabídce některých výrobců najdete i lišty z bezhalogenového materiálu, které při požáru neprodukují nebezpečné látky. Antibakteriální provedení lišt se zase hodí např. do kuchyně, nebo hlavně do zdravotnictví. Také je potřeba si všímat pórovitosti materiálů. Čím je nižší, tím se materiál lépe čistí. Některé materiály se naopak díky vysoké pórovitosti prakticky nedají vyčistit, takže jejich estetická hodnota se časem rychle snižuje.
  • Příslušenství – výrobce by měl k lištám dodávat také příslušenství, jako např. různé úhlové spojky, odbočky, T-kusy, ukončení apod. V opačném případě budete muset lišty ořezávat, což není vždy to nejestetičtější řešení.

Pozor i na rozměry

Někteří výrobci u elektroinstalačních lišt udávají i maximální počet a typ kabelů, které se do nich vejdou. Není to však pravidlo – v takovém případě se musíte řídit podle vnitřních rozměrů lišty a průměru kabelu, který výrobce udává v jeho specifikaci. Vždy se vyplatí zvolit o něco širší a hlubší lištu, než jaká vám vystačí na aktuálně uložené kabely. Nikdy totiž nevíte, kdy do ní budete potřebovat přidat další.

Na chodbu i do obýváku

Výhodou klasických bílých instalačních lišt je zejména nízká cena, nejsou však příliš estetickým řešením. Používají se tedy spíše v komerční sféře, případně v nebytových místnostech domů či bytů. Příkladem jsou minilišty DLPlus z produktové řady Mosaic od výrobce Legrand.

Pokud chcete rekonstruovat elektroinstalaci v obývacím pokoji nebo v ložnici, můžete sáhnout po speciálních podlahových lištách. Najdete je s různými povrchovými úpravami (např. i v imitaci dřeva) a vejde se do nich několik kabelů. Někteří výrobci k nim nabízejí také instalační krabice a zásuvky s přizpůsobeným designem.

Chcete hodně zásuvek? Použijte kabelové kanály

Alternativou k elektroinstalačním lištám jsou kabelové kanály, jako např. Legrand DLP. Jejich výhodou je, že se do nich dají přímo a jednoduše nainstalovat přístroje (230 V a datové zásuvky, vypínače atd.). Vyrábějí se z plastu i hliníku a můžete je rozdělit na datovou a silovou část pomocí stíněných krabiček.

Často se používají v kancelářích, nemocnicích nebo komerčních budovách. Jsou ale praktickým řešením pro rekonstrukci elektroinstalace také v domácí pracovně, dílně apod.

Shrnutí:

  • Při výběru lišt není důležitý jen vzhled, ale také použitý materiál, mechanická odolnost a dostupné příslušenství.
  • Pozor si dejte i na rozměry, vždy raději zvolte větší lištu, kdybyste v budoucnu chtěli doplnit další kabely.
  • V obytných místnostech můžete použít speciální podlahové lišty se vzhledem imitujícím dřevo.
  • V pracovně nebo dílně můžete použít i kabelové kanály, do kterých se snadno instalují silové i datové zásuvky.

Komentovat

Zadejte svůj komentář!
Zadejte své jméno zde

Nejčtenější články

Připojte se k proudu portálu Electrend

Pro odběratele našeho newsletteru pravidelně připravujeme soubor praktických rad, návodů a novinek ze světa domovních elektroinstalací, smart bydlení a bezpečnosti.